Dansstilar

Dansstilar Orientalisk MagdansRaqs al Sharqi   influerades av Väst under den tid vi kallar för The Golden Age of Egypt. Vi kallar den ofta för Klassisk Magdans och det är den Magdansstil vi oftast förknippar med Magdans.  I Egypten dansar Magdansöserna Raqs Sharqi oftast klädda i Bedlah och ofta även med Tarha (slöja av silke eller chiffong).


Raqs al Baladi   är en folkloristisk Magdansstil där Magdansösen uttrycker musiken genom sina sensuella rörelser. Balady börjar oftast långsamt och tempot ökar successivt. Dansösen dansar ofta till ett live-band och Tabla trumman kan spela en viktig roll i denna dansstil. Balady betyder "mitt land" och dansstilen kommer från folk som bodde på landet. Man dansar ofta i en heltäckande, tight Galabeya och en höftsjal som framhäver höftrörelserna.


Raqs al Shaabi  är en fartfylld och energirik Magdansstil. Översatt, betyder Shaabi "folklore/folkdans" och det är denna dansstil som dansas på fest och bröllop. Shaaby är Egyptens motsvarighet till Algeriets Rai och texten i musiken är oftast enkel och busig. Musiken är ofta vild och energigivande. Kända Shaabi artister är Saad Al Soughir, Aminah, Hakim m.fl.


Raqs al Asaya   eller   Saidi   är en folkdans från Upper Egypt, södra delen av Egypten. Historiskt sett kommer Saidi från dåtidens krigskonst och förr dansades Saidi av män, men i nutid dansas Saidi ofta av Kvinnor. Saidi dansas med en grov käpp eller en nättare käpp med en böj i en änden.Raqs al Seyf   är Magdans med svärd, där Dansöserna ofta använder sig av akrobatiska rörelser och kroppsisolering. Musiken är fängslande och de smidiga Dansöserna rör sig med ormliknande rörelser. Ofta utförs en del av dansen sittandes och/eller liggandes på golvet.


Raqs al Shaama  är Magdans med levande ljus, och även i denna stil använder Dansöserna sig av akrobatiska och ormliknande rörelser. Ofta utförs en stor del av dansen sittandes och/eller liggandes på golvet. Stilen liknar till viss del Magdans med svärd, men utförs här med ett ljus i vardera hand. Dansöserna är smidiga och musiken fängslande.


Tabla trumsolo   är Magdans till Tabla truma, även kallad Darbouka eller Doumbek. Dansen baseras på isolering av olika muskelgrupper och innehåller mycket skak samt variation mellan olika höftrörelser i olika tempo. Magdansöserna i Egypten arbetar oftast med en Tablatrum-artist, där dansen och Tablatrummans rytmer samspelar.


Khaleege    är en traditionell arabisk Dansstil. Klänningen liknar en Galabeya, men är extra dekorerad och vacker. Dansöserna dansar med hjälp av dräkterna och skakar ofta på håret. Khaleege dansas även sittandes på golvet och då använder dansösen framförallt håret.


Eskandarani    är en söt och busig dansstil från Alexandria (Eskandreya). Eskandarini dansas ofta i en knälång och snedskuren klänning med volanger samt med höga klackar, till skillnad från många av de andra Magdansstilarna som dansas barfota. Tillhörande har Dansösen en Melaya, en stor slöja i grövre material, ofta i svart färg med glitter broderat runtom alla kanter av slöjan. Melayan lindas runt kroppen på olika sätt och är ett redskap Dansösen dansar med. Denna Dansstil representerar de Egyptiska kvinnornas mode förr i tiden, då man spatserade på bazaarer iklädd vackra Melayor.


Ghawaazae   är en form av Gypsy-dans och dansas ofta med Shamedan (ljuskrona) samt med Sagat (fingercymbaler). Dansösen skakar på höfterna och använder stora kjolar som framhäver höftrörelserna.
 

Hagalla   är en dansstil från Marsa Matrouh i norra Egypten. Även i denna dansstil använder man stora kjolar för att framhäva höfternas rörelser. 


Awallim  är en folkloristisk dansstil från Egypten som dansades av Magdansöserna ("Alma") på Mohamed Ali Street i Cairo. 


Nordafrikansk Magdans/Maghrebin  är Magdans från norra Afrika (Maghreb) - Algeriet, Marocko, Tunisien. Maghrebin är en kombination av många olika stilar, bl. a. Rai, Berbisk Dans, Sahara Dans mm. Den nordafrikanska Magdansstilen karaktäriseras av mycket skak i höfter och axlar samt vild musik. Dansen har mycket power och är energigivande. Kända artister inom Maghrebin är Cheb Khaled, Faudel, Cheb Mami m.fl.

 


ZUMBA

 

Läs om ZUMBA  här

 

 

 

 

 
 Källor: Wikipedia, Egyptisk litteratur, Berättelser ur folkmun