Workshop i Dabke och andra linjedanser 

från Mellanöstern 

med Mea NordenfeltMea Nordenfelt är utbildad danspedagog och dansterapeut. Utbildad på Dans-och Cirkushögskolan 1984 där jag även vidareutbildade mig till dans och samtalsterapeut och blev klar år 2005.

Folkdanser från när och fjärran ligger mig varmt om hjärtat och har följt mig genom livet. Jag är uppvuxen med två dansande föräldrar som för övrigt var med och startade Internationella folkdansklubben 1965 i Stockholm.

Under större delen av 80-talet reste jag varje sommar till olika danskurser främst i Östeuropa. Mellan 1986 – 1987 arbetade jag som professionell dansare på Folkloristisch Danstheater i Amsterdam.

Denna workshop kommer att innehålla danser från bland annat Turkiet, Libanon och Palestina. Det blir Debka danser men även andra danser där formen oftast är att stå i korta led med låg handfattning eller lillfingersfattning nära varandra.

Lite om "Debka" (= Dabke = Dabka), som betyder bokstavligt talat att trampa med benen. Debka är en jordansk-libanesisk-syrisk-palestinsk folkdans och dansas också i delar av Egypten, Irak och Saudi-Arabien. Det är en linjedans på korta led nära varandra.