Blogg‎ > ‎

Egypten idag

skickad 12 feb. 2011 09:51 av Hayati Magdans   [ uppdaterad 26 mars 2013 09:55 ]
Sent torsdag kväll satt vi vid   Al Jazeera  och väntade på den egyptiska presidentens tal. Rykten hade spridits om att han tänkt tillkännage att tiden var inne för honom att lämna tiden som president bakom sig. Enorma mängder människor väntade förväntansfullt på Tahrir torget i Cairo och mitten av presidentens tal började folk att bua. Presidenten berättade om hur det sårade honom att folk inte ville ha honom som president längre och försäkrade folket att han inte skulle ställa upp i nästa val, September 2011, men att han tills dess skulle ta sitt ansvar och behålla rollen som president, för att så smidigt som möjligt lämna över presidentrollen till näste person efter valet. Människorna på Tahrir förstod mot slutet av talet att hans tanke inte alls var att avgå och folk började kasta sina skor högt upp i luften. 

Sent fredag eftermiddag, när jag var på väg hem från mina Magdans- lektioner fick jag ett sms: "Presidenten har avgått" .  Jag visste inte om jag skulle bli lättad, besviken eller chockad.

Så småningom organiseras valet och folk ska få rösta fram det parti de vill ska finnas i ledningen. Men vart finns partierna och vad händer till dess? Nu har stormen lagt sig och vi ska städa och organisera upp efter tumultet. Egypten ska bli ett fritt demokratiskt land med partival och folkomröstning. Vi hoppas att det så snart som möjligt dyker upp duktiga och seriösa partier, som inte bara lovar, utan även genomför handlingar för mänskliga rättigheter. 

Jag har alltid sett Egypten som ett fritt och öppet land, med varma underbara människor. Förhoppningsvis utvecklas Egypten till att bli ett ännu mera fantastiskt land att leva i och så småningom börjar nog även turisterna våga sig tillbaka till Faraos land, landet med kultur sen urminnes tider tillbaka,landet med värme, kryddig mat och doften av "Masr" på gatorna. 

Har Ni aldrig besökt Egypten, så rekommenderar jag att besöka Egyptiska ambassaden i Stockholm. Inte för något ärende, utan enbart för att "lukta" lite på Egypten. Vakten i dörren tror nog att Ni  är knäpp om Ni kommer dit in enbart för nosandets skull, så det kan vara bra att ställa en och annan fråga om resor till Egypten eller dylikt, samtidigt som ni andas in och smakar på doften. Då kommer Ni förstå mina ord, för precis som på ambassaden så luktar Egypten, en blandning mellan värme, kryddor och "hem".